BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS

9 Şubat 2015 Pazartesi

Ekin Mutfakta: Clafoutis aux Framboises

Hem tembel işi, hem Fransız, hem havalı bir tatlı tarifi vereceğim sizlere: Clafoutis! Aslında tatlı demek yanlış çünkü clafoutis Fransa'da sıklıkla sebzeler ve peynirle de yapılır. İçine kullandığınız malzemeye göre tatlı ya da tuzlu olabilen, şipşak hazırlanabilen ve hafif bir yiyecek. İsviçre'de yaşarken çok sık yapardım/alırdım. Baktım Türkçe bloglarda da tarifleri paylaşılmaya başlandı, ben de kendimce nasıl yaptığımı anlatayım dedim.

Clafoutis'in ana malzemesi kullanacağımız meyveler olacak. Kullanacağınız kalıbın büyüklüğüne göre değişir, ama aşağı yukarı bir büyük kase meyveye ihtiyacınız var. Ben bugün dondurulmuş frambuaz kullandım. Frambuaz pişince ekşi olduğundan ekşi tatları tercih etmeyenler vişne ve frambuaz kullanmasınlar. Kayısı, armut, erik, blueberry, üzüm, ince dilimlenmiş elma da çok yakışır.

Fırınımızı kek fonksiyonunda 180 derecede ısınmaya bırakalım.

Yayvan bir borcam veya tart kalıbının tabanını yumuşamış (beklemek istemiyorsanız mikrodalgada eritilmiş) tereyağı ile sıvayalım. Tereyağını bol kullanmak gerek çünkü hamurumuzun içine bir daha yağ koymayacağız, o yüzden abartabiliriz. Sonra bu yağladığımız yüzeyin üzerine bir çay süzgeci veya un eleği yardımıyla pudra şekeri eleyelim, çok değil, ince beyaz bir tabaka olacak kadar. Daha sonra meyvelerimizle pudra şekerinin üzerini kaplayalım. Taban tamamen meyve dolmalı. 

Büyükçe bir salata kasesi veya karıştırma kabının içinde 3 yumurtayı güzelce köpürterek çırpalım. İçine 5 çorba kaşığı pudra şekeri ve bir paket şekerli vanilin ilave ederek biraz daha çırpalım. Karışımımıza bir tatlı kaşığı kadar rendelenmiş portakal kabuğu veya limon kabuğu ekleyelim. Üzerine 200 gr'lık bir paket labne peynirini ilave edelim ve yine iyice karıştıralım. (Daha lezzetli olması açısından Mascarpone de tercih edilebilir) Labne iyice parçalanınca 1 kutu (yine 200 ml) kremamızı ilave edip yine iyice karıştıralım. Her malzeme ilavesinden sonra iyi karıştırmak önemli. Krema da iyice karışınca 4 çorba kaşığı unumuzu ve bir fıske tuzumuzu ekleyelim, bu sefer çok karıştırmamıza gerek yok, un topağı kalmadığından emin olsak yeter. Krep hamuruna benzer kıvamlı bir hamur elde edeceğiz. Bunu kalıba güzelce dizdiğimiz meyvelerin üzerine dökelim. Doğru fırına! Üzeri kızardığında pişmiş demektir. Benimki 25 dakikada pişti.

Clafoutis sıcak servis edilmez. İyice soğumasını beklemek gerekir. Soğuduktan sonra yanına bir top dondurma ve güzel bir fincan Café au Lait yakışır:)



VoilaBon Appétit!

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder